مجاورت مستقیم محصول با مایع منجمدکننده
مجاورت غیرمستقیم محصول با مایع منجمدکننده
انجماد بهوسیله تونلهای مخصوص انجماد (جریان هوای سرد شدید)
محصولاتی که مناسب برای منجمد شدن در تونل انجماد iqf هستند شامل سبزیجات، میوه، تخم مرغ و تمام فرآورده های گوشتی می باشند و علاوه بر محصولات ذکر شده برای نگهداری طولانی مدت نان و فرآورده های لبنی این روش بسیار موثر و کارامد می باشد.
قبل از انبار کردن برخی محصولات در سالن های سردخانه، برای حفظ کیفیت و ماندگاری، ابتدا محصولات را در(IQF Freezing Tunnel) تونل انجماد iqf به صورت سریع منجمد می کنند و سپس به سالن سردخانه انتقال و در دمای 18- درجه نگهداری می کنند.
• طبع محصولات منجمد
• انتخاب محصولات مرغوب و همچنین دقت در جابجایی قبل از انجماد
• روش انجماد محصول
• شرایط محیط داخل تونل انجماد
• سرعت انجماد
در محیط های صنعتی و تجاری به طور کلی برای انجماد محصولات از دو روش انجماد آرام و انجماد سریع (Freezing tunnel iqf) استفاده می شود.
انجماد یکی از اصول نگهداری محصولات غذایی است که از دیرباز مورد توجه بشر اولیه بوده است. استفاده از یخچالهای طبیعی ونگهداری گوشت شکار و ماهی در داخل برف توسط اسکیموها، استفاده از مخلوط یخ و نمک برای ایجاد درجات حرارت پایین تر از یخ خالص، ابداع روش مکانیکی تولید سرما با استفاده از آمونیاک در سال 1875 میلادی بوده است.
و احداث سردخانه های صنعتی و عرضه گوشت قرمز و سفید به صورت منجمد در نیمه دوم قرن نوزدهم در آمریکا برای اولین بار و تحقیقات آقای Clerence birdseye، منتهی به عرضه مواد منجمد آماده مصرف در حدود 30 سال پیش گردید. روش های نوین انجماد نظیر تونل انجماد iqf، هم اکنون روش های تکامل یافته انجماد می باشند که کاربرد فراوانی در صنایع غذایی و نگهداری محصولات غذایی دارند.
روشی که در آن دمای درونی محصول طی مدت کمتر از 2 ساعت از منطقه بحرانی عبور مینماید در اصطلاح انجماد سریع با تونل انجماد iqf گفته میشود.
در این روش از طریق افزایش سرعت عبور هوای سرد از ورای محصولات غذایی (تونل انجماد iqf)، حرارت به سرعت از محصول گرفته شده و محصول منجمد میگردد. قرار دادن محصول در تماس مستقیم یا غیرمستقیم با ماده سرمازا، مهمترین روشهای انجماد سریع محسوب میگردند.
چون ناحیه بحرانی فساد ناشی از دناتوره شدن پروتئینها، زیر دمای 0 درجه سانتی گراد میباشد، در تعریف اولیه پیشنهاد شده در انگلستان در مورد انجماد سریع بیان شده است که باید دمای محصول غذایی در زمان کمتر از 2 ساعت از 0 درجه به 5- درجه سانتی گراد برسد و این کاهش دما باید تا رسیدن به دمای نگهداری در سردخانه، یعنی 30- درجه تداوم داشته باشد.
پیشنهاد کاهش دمای محصول غذایی در فریزر تا دمای موردنظر برای نگهداری از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و در همه آئینهای کاری وضع شده برای انجماد سریع ذکر شده است. این دو شرط اصلی، یعنی انجماد سریع محصول و کاهش دما تا دمای نگهداری با یکدیگر مطابق و متناسب میباشند، چون اگر دستگاه منجمدکنندهای بتواند به انجماد سریع با استفاده از تونل انجماد iqf محصول بپردازد از طرف دیگر میتواند دمای محصول را تا دمای پیشنهاد شده برای نگهداری کاهش دهد .
در انجماد سریع (Freezing tunnel iqf) یا تونل انجماد iqf سرما با سرعت در حدود 3/0 سانتیمتر در دقیقه یا سریعتر در داخل جسم محصول نفوذ میکند و به همین جهت کریستالهای یخ ایجاد شده در بافتهای محصول به مراتب کوچکتر از بلورهای یخ حاصل از انجماد به طریقه کند میباشد و از متلاشی شدن سلولها جلوگیری میگردد.
همچنین تغییرات چندانی را در ساختار سلولی سبب نمیشوند، البته ممکن است که از نظر کیفی بر محصول تأثیرات نامطلوبی هم داشته باشد. بعلاوه انجماد سریع با تونل انجماد iqf ممکن است ایجاد آبزدایی (Dehydration) نماید که این امر خود میتواند سبب تغییر ماهیت پروتئینها گردد.
جهت خرید تونل انجماد سریع(تونل انجماد iqf) یا انجماد صنعتی، با کارشناسان ما در واحد فروش در ارتباط باشید.