چیلر امروزه کاربرد فراوانی جهت سرمایش منازل مسکونی، تهویه مطبوع تجاری و اداری دارد. از chiller ها معمولا برای خنک کردن ماشین آلات صنعتی و محصولات مختلف استفاده میشود.
اگر تمایل دارید که به عنوان یک مهندس و یا یک فردی ساکن در برج و یا به عنوان یک مغازه دار در پاساژ، با عملکرد chiller، انواع چیلر و قیمت انواع چیلر و کاربرد آنها آشنا شوید با این مقاله از سردخانه برادران حقیقی همراه باشید.
جهت خرید چیلر و مشاوره برای انتخاب بهترین چیلر صنعتی و آگاهی از قیمتها کافیست با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
چیلر چیست؟
چیلر به انگلیسی( chiller )، گفته میشود و در واقع همانطور که در زبان انگلیسی تلفظ میشود به زبان فارسی ورود کرده است. نحوه کار چیلر در واقع به اینگونه است که، از طریق سیکل تبرید تراکمی یا جذبی (سردسازی) ، گرمایی که در آب موجود است را دفع و آن را به آب سرد تبدیل میکند. نهایتا نیز با استفاده از این آب سرد برای خنک سازی منازل، پاساژها و فرایندهای صنعتی استفاده میشود. تمامی ساختمان ها نیاز به سیستم تهویه مطبوع دارند. سیستمهای تهویه مطبوع یکی از مهم ترین تجهیزات ساختمان ها می باشند، فرض کنید در یک ساختمان تمامی مصالح ساختمانی به روز دنیا استفاده شده باشد و از نظر زیبایی نیز زیباترین ساختمان دنیا لقب بگیرد.
اما سیستم تهویه مطبوع مناسب طراحی و اجرا نشده باشد؛ آنگاه بهدلیل نبود هوای مطبوع زندگی کردن در آن ساختمان امکان پذیر نمیباشد.
تصور کنید شما در زیباترین ساختمان دنیا باشید ولی در تابستان احساس گرما بکنید، با این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت که طراحی، انتخاب و نصب مناسب تربن سیستم تهویه مطبوع در ساختمان امری ضروری و حیاتی میباشد. chiller ها به دلیل قابلیت تولید آب خنک در نرخ جریان بالا، و ظرفیت برودتی بالا به عنوان سیستم های تهویه مطبوع مرکزی نامیده می شوند.
chiller ها تولید آب خنک میکنند و این آب خنک با گردش در هواسازها و فن کوئل ها و ایجاد هوای مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد. تمامی ساختمانها، گرمای زیادی تولید میکنند که این گرما به منظور ایجاد هوای مطبوع برای افراد داخل و کارکرد درست ماشینهای بخش صنعتی باید به وسیله سیستم تهویه مطبوع مناسب از ساختمان خارج شود. این گرما می تواند به وسیله خورشید ، نفرات داخل ساختمان ، تجهیزات الکتریکی و…. تولید شود.
طراحی چیلر ( ساخت چیلر )
طراحی و ساخت chiller یک کار تخصصیهست که گروه صنایع برودتی برادران حسینی، با استفاده از نیروهای مجرب و متناسب با شرایط شما آن را طراحی مینمایند. مواردی که در طراحی chiller و ساخت مورد توجه است، عبارتند از:
- حجم و فضای اشغالی دستگاه chiller
- آسیبپذیریهای محیطی
- قیمت تمام شده دستگاه چبلر
- صدای تولیدی دستگاه
- تعمیر و نگهداری
- بازده دستگاه
- مصرف انرژی
کاربرد چیلر صنعتی
همانطور که گفتیم وظیفه اصلی این محصول، تامین سرمایش آب، برای خنک نگه داشتن هوای ساختمان و یا مصرف صنعتی می باشد. به طور کلی chiller ها را برای دو نوع کاربرد مورد استفاده قرار میگیرند:
-
چیلر صنعتی (برودت صنعتی)
در واقع با استفاده از این محصول میتوان تمامی فعالیتهایی که نیاز به خنک کردن دارند مثل ماشین آلات کارخانه جات و موارد تولیدی و صنعتی استفاده کرد. چیلرهای صنعتی، میتوانند در مقیاس زیادی تبادل حرارت میان سیالات را انجام دهند. این دستگاهها یک سیستم خنککننده قابل حمل هستند به همین دلیل از آنها به طور گسترده در کارخانهها استفاده میشود. به عبارت دیگر chiller های صنعتی نقش یک سیستم تبرید را ایفا میکنند.
بیشترین کاربرد chiller ها در صنعت خنک کردن دستگاههای تولیدی است. به این نکته توجه داشته باشید که chiller های صنعتی چیزی را خنک نمیکنند بلکه گرمای موجود را از بین میبرند که در البته در نهایت باعث خنک شدن محیط میشود. در کاربرد صنعتی ، آب سرد و یا هر سیال سرد دیگر را می توان توسط این سرما ساز تامین کرد. چیلر صنعتی اکثراً جهت خنک کردن تولیدات و ماشین آلات در بازه وسیع صنعتی به کار می رود.
-
تهویه مطبوع
در واقع برای خنک سازی منازل و یا مکانهایی مثل پاساژها، با استفاده از تهویه مطبوع آب سردی که chiller تولید میکند به قسمت فن کویلها یا هواسازها انتقال داده میشود تا جریان هوای سرد صورت گیرد. دستگاه چیلر صنعتی به عنوان زیر مجموعه سیستم تهویه مطبوع به حساب می آید.
در سیستم تهویه مطبوع ساختمان ها معمولاً آب سرد تولید شده در تجهیزات تامین کننده سرما به درون مبدل حرارتی یا کویل هواساز وارد شده، تا هوای جریانی بر روی کویل را خنک کند.
هوای خنک شده به صورت مستقیم یا توسط کانال به فضای مورد نظر که نیاز به سرمایش دارد منتقل می شود. سپس آب سرد یا همان سیال مبرد که طی فرآیند مذکور در کویل ها گرم شده است، مجدداً در سیستم گردش می یابد تا طی سیکل تبرید خنک شده و مجددا وارد چرخه می شود. در هواساز ها، گرمای نهان و محسوس از هوا به آب در گردش منتقل می شود.
بنابراین، بدین صورت هوا و رطوبت اتاق کنترل می شود. چیلر تهویه مطبوع در تناژ مختلف تبرید جهت تامین سرمایش بکار گرفته می شوند. دمای آب سرد خروجی این تجهیزات تامین کننده سرمایش متناسب با نیاز و کاربرد آن مابین ۱٫۵ تا ۷ درجه سلیسیوس متغیر می باشد.
طرز کار چیلر صنعتی
chiller ها با به کارگیری یک سیکل جذبی یا ترکیبی، سرمایش انجام می دهند. در واقع سیال مبرد طی عبور از سیکل ترکیبی، ابتدا فشرده شده سپس با عبور از کندانسور تا حدودی گرما از دست می دهد و بعد از عبور از شیر فشار شکن دمای آن بیشتر شده و به صورت بخار در می آید.
در سیکل جذبی نیز شبیه سیکل ترکیبی ابتدا مبرد تبخیر می شود و با عبور از کندانسور و شیر فشار شکن دمی آن افت پیدا می کند این بخار مبرد وظیفه سرمایش آب فن کویل را دارد و پس از آن دوباره به سیکل بر می گردد و قرآیند سرمایش تکرار می شود.
تبرید جیست؟
سرمایش یا تبرید محیط، کاهش دما یا تعدیل نمودن آن است. به عبارتی دیگر، تبرید یعنی کاهش دمای محیط با استفاده از انتقال گرما از یک محیط ( ماده ) به محیط ( ماده ) دیگر که دمایش بالاتر است.
چیلرها از نظر شکل خنک شدن ماده مبرد به سه دسته زیر تقسیم می شوند :
-
چیلر آب خنک (Water Cooling Tower )
-
چیلر هوا خنک ( Air Cooled Chiller )
- تبخیری
انواع چیلر (کاربرد انواع چیلر)
دسته بندی chiller ها بر اساس چگونگی سرد کردن آب و سیکل کاری آنها به دو دسته تقسیم میشود.
- چیلر تراکمی
- چیلر جذبی
نحوه کار چیلر تراکمی
نحوه کار chiller های تراکمی با chiller های جذبی متفاوت است؛ بهنحوی که در چیلر تراکمی گازها توسط یک کمپرسور فشرده میشوند و سپس گاز متراکم شده وارد کندانسور میشود تا بر اثر کاهش دما به مایع تبدیل شود. سپس این مایع از داخل شیر انبساط وارد اواپراتور میشود. در اواپراتور فشار کمتر است به همین دلیل مایع به سرعت تبخیر میشود.
فرآیند تبخیر به گرما احتیاج دارد و این گرما از محیط تأمین میشود؛ بنابراین زمانی که تبخیر صورت میگیرد محیط خنکتر میشود. جالب است بدانید که گاز حاصل از فرآیند تبخیر نیز دوباره به کمپرسور منتقل میشود. بخش های اصلیchiller های تراکمی به ترتیب زیر است. این بخش ها در دستگاه کوچک تا دستگاه های بزرگ صنعتی یکسان هستند :
- کمپرسور ( متراکم کننده )
- کندانسور ( تقطیر کننده )
- اواپراتور ( تبخیر کننده )
همچنین chiller تراکمی را می توان از نظر نوع عملکرد کمپرسور به چهار گروه دسته بندی نمود:
-
چیلر رفت و برگشتی
در chiller رفت و برگشتی، مبرد در کمپرسور پیستونی رفت و برگشتی و توسط سیستم سیلندر پیستونی متراکم و گرم می شود و سپس به سمت کندانسور فرستاده می شود. این نوع کمپرسور، بیشتر در سیستم های تهویه مطبوع ارزان قیمت پر کاربرد است.
-
چیلر اسکرو
یکی از نسل های جدید سیستم های سرمایش تراکمی ، chiller اسکرو است. این تجهیزات سرمایشی تراکمی اسکرو به دلیل استفاده از کمپرسورهای اسکرو یا مارپیچ به این نام شناخته می شود.
یکی از خصوصیات مهم کمپرسور اسکرو نسبت به کمپرسور رفت و برگشتی ، قابلیت کنترل ظرفیت و راندمان بالای آن می باشد. همچنین جریان راه اندازی پایین و میزان قطعات کمتر نیز از ویژگی های مثبت کمپرسور اسکرو می باشد.
-
چیلر اسکرال
این دستگاه نیز نسل جدید سیستم سرمایش در صنعت تهویه مطبوع می باشد در این نوع از تجهیزات سرمایشی تراکمی کمپرسور اسکرال جایگزین کمپرسور پیستونی رفت و برگشتی شده است. به همین دلیل به نام chiller اسکرال یا حلزونی شناخته می شود. کمپرسور اسکرال عموما از دو حلزون غیر هم محور تشکیل شده است ( یکی ثابت و دیگری متحرک ).
-
چیلر سانتریفیوژ
یکی دیگر از انواع سرماساز تراکمی، chiller سانتریفیوژ است. چیلر تراکمی سانتریفیوژ به واسطه سیکل تبرید خاصی که دارد و نحوه عملکرد کمپرسور ها در مقایسه با سایر انواع تراکمی ضریب عملکرد و راندمان بالاتری دارد.
نحوه عملکرد کمپرسور سانتریفیوژ بر اساس نیروی گریز از مرکز می باشد یکی از مهمترین مزایای این سیستم های تراکمی ، تامین بار سرمایشی زیاد با استفاده از یک دستگاه سرمایش است. از دیگر مزایای کمپرسور سانتریفیوژ سر و صدای بسیار کم، لرزش پایین، هزینه تعمیرات و نگهداری پایین به دلیل تکنولوژی بالا کنترل پذیری خطی می باشد.
نحوه کار چیلر جذبی
چیلرهای جذبی قدری متفاوتترند. در chiller های جذبی، از یک ماده جذبکننده به همراه ژنراتور استفاده میشود. ژنراتور نقش کمپرسور را درchiller تراکمی بر عهده میگیرد. لیتیوم برماید یکی از رایجترین خنککنندههای chiller های تراکمی است.
در این سیستم بخار آب به وسیله لیتیوم برماید جذب میشود سپس بخار آب در کندانسور به حالت مایع تبدیل شده و خنککننده یا لیتیوم برماید دوباره به بخار تبدیل میشود. تمام این فرآیندها باعث جذب گرما از محیط اطراف میشوند که در نتیجه آن هوای محیط بر اساس فعالیت chiller خنک خواهد شد.
مقایسه چیلر جذبی و چیلر تراکمی
در سیستم های سرمایش با ظرفیت برابر، چیلر تراکمی در مقایسه با جذبی فضای کمتری را اشغال می کند. مصرف آب سیستم تراکمی هوا خنک نسبت به سیستم جذبی کمتر است.
برای استفاده از chiller تراکمی در مناطق مختلف محدودیتی دیده نمی شود حتی در مناطق گرم و مرطوب ، اما در چیلرجذبی امکان استفاده بهینه ( ظرفیت های زیاد ) در مناطق گرم و مرطوب وجود ندارد. اثرات زیست محیطی تجهیزات تراکمی نسبت به تجهیزات جذبی کمتر است. ظرفیت برج خنک کن در سیستم مجهز به سرمایش تراکمی به مراتب کمتر از سیستم جذبی می باشد.
نحوه انتخاب چیلر
در انتخاب chiller مناسب باید پارامترهایی زیر را مد نظر داشت:
- محلی که دستگاه می خواهد در آن نصب گردد
- انرژی مصرفی و میزان در دسترس بودن آن در منطقه
- شرایط جوی و آب و هوایی محل نصب (اقلیم؛ درجه حرارت و رطوبت نسبی)
- میزان هزینه ای که باید برای تعمیرات و سرویس تجهیزات آن در نظر گرفت
- هزینه نصب
- ظرفیت برودتی مورد نیاز
- نوع تجهیزات و قطعات به کار رفته در دستگاه chiller
- مارک chiller ایرانی یا خارجی
- ضریب عملکرد
مزایای چیلر
-
مزایای چیلر؛ صرفهجویی در مصرف برق است.
بزرگترین مزیت این محصول ها صرفهجویی در مصرف برق است. این دستگاهها برق کمی مصرف میکنند به همین دلیل از آنها برای خنکسازی محیطهای بزرگ استفاده میشود.
-
مزایای چیلر؛ مصرف گازوئیل در chiller جذبی
همچنین chiller های جذبی به جای مصرف برق از گازوئیل یا گاز طبیعی و گرمای محیط به عنوان سوخت استفاده میکنند و میزان مصرف برق این نوع chiller ها به مراتب بسیار کم است.
-
مزایای چیلر؛ هزینه نگهداری بسیار پایین
chiller ها هزینه نگهداری بسیار پایینی دارند و میتوان از توان الکتریکی که آزاد میکنند برای روشنایی استفاده کرد.
-
مزایای چیلر؛ استفاده از chiller در زمستان
نکته دیگری که chiller ها را نسبت به دستگاههای مشابه متمایز میکند امکان استفاده از آنها در زمستان است. شما میتوانید از برخی چیلرهای جذبی به عنوان هیتر استفاده کنید. در واقع chiller ها میتوانند آب گرم مورد نیاز برای دستگاههای گرمایشی را فراهم کنند.
با این حال از chiller ها معمولاً به عنوان سیستم سرمایشی ساختمانهای مسکونی استفاده میشود. برخلاف سایر سیستم های سرمایشی که سر و صدای زیادی تولید میکنند، chiller ها چنین عیبی ندارند.
اجزای اصلی چیلر | اجزای تشکیل دهندهی chiller | اجزا چیلر
-
اجزا چیلر؛ اواپراتور
وظیفه اواپراتور خنکسازی آب در سیستم chiller است. در واقع اواپراتورها مبدلهایی هستند که آب خنک مورد نیاز برای هواساز یا فن کوئل را فراهم میکنند. در داخل این دستگاه لولههایی مسی وجود دارد که آب خارج شده از فن کوئل در داخل آنها در جریان است. این آب همان مایعی است که باعث جذب حرارت محیط و خنک شدن هوا میشود.
-
اجزا چیلر؛ کندانسور
در بخش خروجی ژنراتور بخاری جمع میشود که این بخار به داخل کندانسور منتقل خواهد شد. این بخار در کندانسور خنک و به مایع تبدیل میشود. در داخل کندانسورها نیز تعداد زیادی لوله مسی وجود دارد که در داخل آنها آب خنک در جزیان است.
-
اجزا چیلر؛ ژنراتور
وظیفه جداسازی آب از لیتیم برماید بر عهده ژنراتور است. این فرآیند یک فرآیند بسیار دشوار و پیچیده است به نحوی که غلظت لیتیم برماید به صورت تدریجی افزایش پیدا میکند. دیگ بخار، دیگ آب گرم یا شعله مستقیم تأمینکننده انرژی مورد نیاز برای ژنراتور است.
-
اجزا چیلر؛ پمپ
میتوان گفت که تنها بخش مکانیکی chiller ها پمپها هستند. دو نوع پمپ در داخل chiller ها وجود دارد که یکی از آنها برای به جریان انداختن مبرد مورد استفاده قرار میگیرد و پمپ دیگر وظیفه به حرکت در آوردن محلولهای رقیق و غلیظ در chiller را بر عهده دارد.
تفاوت چیلر با کولر
ممکن است برای شما نیز این سؤال به وجود آمده باشد که تفاوت کولر آبی و کولر چیلر چیست؟ مطمئناً همه شما کولرهای آبی را بر روی پشتبام منازل مسکونی مشاهده کردهاید و میدانید که از آن برای خنک کردن هوا در تابستان استفاده میشود؛ اما chiller ها یک تفاوت اساسی با کولرهای آبی دارد. این محصول ها در واقع سیستم سرمایشی مرکزی هستند که اکثراً در ساختمانهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین نحوه کارکرد چیلر با کولر آبی متفاوت است. در chiller از یک سیال در مدار بسته استفاده میشود تا بر اساس فرآیند تبرید این سیال خنک شود و حرارت محیط کاهش پیدا کند. همچنین مبدلهای حرارتی، سرما را به صورت کنترل شده به محیط منتقل میکنند.
ظرفیت چیلر
قبل از محاسبه chiller باید اطلاعاتی را داشته باشیم این اطلاعات شامل :
- دمای آب ورودی به chiller
- دمای آب مورد نیاز ، خروجی از chiller
- شدت جریان آب
محاسبه ظرفیت چیلر
برای محاسبه ظرفیت chiller ابتدا مساحت هر زون دارای تهویه را بدست آورده و سپس با استفاده از فرمو ل زیر بارسرمایشی بر حسب ظرفیت درج شده در کاتالوگ ،chiller را انتخاب می نماییم.
نحوه محاسبه ظرفیت چیلر A×۱۰٫۷×E = بار سرمایشی (BTU) A = مساحت برحسب فوت مربع E = بارسرمایشی به ازای هر فوت مربع که از جدول ضمیمه بدست می آید A×۱۰٫۷×E/20 = ظرفیت هوادهی سرمایشی(cfm) تن تبرید×۳٫۵۱۶= کیلووات سرمایشی تن تبرید ×۲۰۰۰= بی تی یو
قیمت چیلر | قیمت انواع چیلر
قیمت چیلرهای صنعتی نسبتاً زیاد است، با این حال بهتر است بدانید که نوع:
- کمپرسور
- نوع کندانسور
- ظرفیت دستگاه
جزو مهمترین عواملی هستند که در تعیین قیمت چیلرها تأثیرگذارند. همچنین برندهای خارجی گرانتر از برندهای داخلی هستند در حالی که در سالهای اخیر کیفیت chiller های داخلی باکیفیت chiller های خارجی قابل رقابت است. برای آگهی از قیمتهای روز چیلر کافیست همین الان تماس بگیرید.
خرید چیلر | فروش چیلر
صنایع برودتی برادران حقیقی یکی از طراحان و فروشندگان سیسیتم های برودت صنعتی و تهویه مطبوع در ایران است. در واقع با توان به تجربه مهندسین خبره خود، همواره در تلاش هستیم تا بهترین دستگاههای گرمایی و سرمایشی از جمله فروش chiller را برای شما عزیزان به ارمغان بیاوریم.
جهت خرید chiller با واحد فروش ما در ارتباط باشید. کارشناسان مجموعه با توجه به نوع و خواسته شما بهترین مدل chiller را خدمت شما معرفی مینمایند.
شماره مشاوره رایگان جهت راهنمای خرید چیلر متناسب با مکان وکاربرد آن؟
جهت مشاوره و راهنمای خرید چیلر متناسب با کاربرد شما تنها کافیست با شماره 09159171605 تماس بگیرید. کارشناسان خبره برادران حقیقی بهترین پیشنهاد ها را به شما خواهند داد.