نگهداری میوه وسبزیجات بعنوان عاملی مهم از دیر باز مورد توجه بشر بوده است . میوه وسبزی پس از تولید وبرداشت از مزارع وباغات باید به طریق مناسب برای زمان کمبود ،نگهداری ویا فراوری گردد،در غیر اینصورت دچار فسادوضایعات خواهد شد.
میوه ها و سبزیجات در فاصله بین تولید تا مصرف از نظر ارزش غذایی تغییراتی می کنند. بنابراین هر چه تازه تر مصرف شوند، مفیدتر خواهند بود. در این مقاله روشهای نگهداری بهتر و طولانی تر میوه ها و سبزیجات را قرار داده ایم.با ما همراه باشید…
همیشه یخچال مناسب ترین مکان برای نگه داری میوه ها نیست.یک مکان مناسب برای نگهداری و ذخیره میوه مکانی خشک، خنک و به دور از نور آفتاب است.این فضا میتواند کشوی مخصوص میوه در یخچال یا یک سبد در زیر زمین شما باشد.
توجه به این نکته ضروری است که برخی میوهها نسبت به سرما حساساند و در این دما خراب میشوند.
از جمله میوههای حساس به سرما میتوان به میوههای مناطق گرمسیری مثل موز، آناناس، انبه، خربزه و برخی مرکبات اشاره کرد. بهترین مکان برای نگهداری این نوع از میوهها فضایی در آشپزخانه، اتاق نشیمن یا ظرفی روی میز ناهارخوری است.
میوههایی مثل توتفرنگی، انگور و هلو را باید در فضای خنک یخچال نگه داشت. به همین دلیل یا باید آنها را طی ۳ تا ۴ روز مصرف کرد یا فورا آنها را به شکل مربا درآورد یا فریز کرد
بهترین روش برای نگهداری انواع میوه و سبزی
جداسازی میوه ها از هم
میوهها را جدا از هم بگذارید .یکی از مسایلی که معمولا سبب رسیدن سریعتر میوهها و فساد زودتر آنها میشود نگهداری انواع میوه در کنار هم است.
برخی میوهها گازی به نام اتیلون آزاد میکنند که میتواند سبب رسیدن سریع میوههای دیگر و در نتیجه کاهش زمان نگهداری و مصرف آنها شود.
مثلا اگر کیوی را در کنار سیب بگذارید، به سرعت نرم میشود. میوههایی مثل موز، هلو، گلابی، سیب، آلو، گوجه، شلیل و زردآلو را کنار کیوی، طالبی و خربزه قرار ندهید.
روشی برای حفظ تازگی میوه در سردخانه
شاید باور این مسئله کمی مشکل باشد که یک سوم میزان کل میوه و سبزیجات تولیدی کشور، فاسد شده و پیش از مصرف دور ریخته می شود و جالب است بدانید که از این میزان، سهم بالایی به دورریز خانگی تعلق دارد.
اتیلن نام گازی است که حین رسیدن و رنگ آمدن میوه و سبزیجات تولید شده و روند رسیدن میوه را سرعت می بخشد. این گاز موجب رنگ آمدن میوه های نارس شده و وجود آن در محیط حتی موجب فساد میوه ها می شود.
حتی در سردخانه و انبارهای نگهداری و رنگ آوری میوه ها هم پیش از ارسال محصول به بازار، با استفاده از انتشار گاز اتیلن در سردخانه، ابتدا میوه ها را رنگ آوری می کنند.
مثلا موز سبز را رنگ آوری کرده و موز زرد رنگ و رسیده را به بازار مصرف می فرستند.
در عین حال، میوه ها به خودی خود نیز حین نگهداری در یخچال های خانگی، مقداری اتیلن متساعد می کنند که همین گاز موجب فساد زودهنگام آنها می شود.
میزان تولید اتیلن در برخی میوه ها نظیر سیب بیشتر از سایر میوه ها است.
بنابراین برای جلوگیری از فساد زودهنگام میوه ها در جامیوه ای یخچال های خانگی و کند کردن این روند، توصیه می شود نکات زیر را رعایت کنید:
- از قراردان میوه ها داخل کیسه و گذاشتن کیسه ها در یخچال خودداری کنید. قرار دادن میوه در محیط بسته کیسه، موجب عدم خروج اتیلن تولیدی از کیسه می شود.
- سیب و کیوی را جدا از سایر میوه ها در طبقه ای دیگر از یخچال بگذارید. زیرا تولید اتیلن این میوه ها بالا است و موجب تخریب بقیه میوه ها می شوند.
- از شستشوی میوه و قرار دادن آن در یخچال خودداری کنید. هر بار پیش از مصرف میوه، مقدار مورد نظر را بشوئید.
سایر نکات نگهداری:
- میزان تولید اتیلن در سبزیجات به طور کلی کمتر از میوه هاست. اما فلفل دلمه ای سرعت فساد بالایی دارد. سبزیجات و میوه ها را جدا از هم بگذارید.
- درصورتی که کشوی جامیوه ای یخچال شما دارای دریچه ای کوچک (جهت خروج اتیلن) است، آن را همیشه باز بگذارید.
- استفاده از پدهای جاذب اتیلن هم روشی بسیار موثر بوده و با جذب اتیلن، عمر میوه را تا دو سوم بالا می برد. (این پدها را در کنار میوه ها داخل یخچال قرار می دهند اما استفاده از آنها در ایران هنوز متداول نیست).
- سبزی خوردن را پس از شستشو به جای گذاشتن داخل کیسه نایلونی در دستمالی تمیز بپیچید و در جایی جدا از میوه ها قرار دهید.
- موز را در کنار سایر میوه ها نگذارید، چون این میوه سریع سیاه می شود.
- بهترین روش نگهداری موز و بالا بردن عمر و حفظ شادابی آن، گذاشتن این میوه درون کیسه تیره رنگ و آویزان کردن کیسه در جایی خنک است. (توجه داشته باشید که کیسه حتما باید حالت آویزان داشته باشد.
منابع:سایت صنایع غذایی
یکی از محصولات برجسته شرکت صنایع برودتی برادران حقیقی چیلر تهویه مطبوع می باشد.
چیلر تهویه مطبوع صنایع برودتی برادران حقیقی
چیلر تهویه مطبوع (Air conditioner chiller) چیست؟
همانطور که می دانید تهویه مطبوع ، انجام عملیاتی روی هوا تا بتوان شرایط هوای محل مورد نظر را برای زندگی و کار کردن ، راحت و بهداشتی کرد و به حد مطلوب برسانیم.
برای انجام چنین عملی دستگاهی با ظرفیت مناسب مانند چیلر تهویه مطبوع صنایع برودتی برادران حقیقی بایستی نصب گردد.
تهویه مطبوع معمولاً شامل : سرمایش، گرمایش، رطوبت زنی و رطوبت زدائی وتصفیه هوا میباشد.
اهمیت چیلر تهویه مطبوع
از آنجائیکه بخش عمده ی زندگی بشر امروزی در داخل ساختمان می گذرد، ایجاد شرایط مطلوب زیست محیطی در ساختمان، خواه محل کار باشد، یا منزل و غیره، دارای اهمیت بسیاری است که مهمترین بخش آن تهویه مطبوع برای ساکنین ساختمان، با توجه به نوع فعالیت آنهاست.
عوامل هوا در تهویه مطبوع
تهویه مطبوع باید بتواند عوامل مختلف هوا را تنظیم و تثبیت نماید که اهم آنها عبارتند از:
درجه ی حرارت (Temperature)، رطوبت هوا (Air Moisture)، سرعت وزش هوا (Air Velocity)، صاف کردن و پالایش هوا از گرد و خاک (Air Filtering)، پاکی هوا با از بین بردن باکتریها (Air Sterilization) و همچنین از بین بردن بو و گازهای سمی. در این مورد درجه ی حرارت موثر عامل اصلی و بقیه جز شرایط فرعی محسوب می شوند.
انواع چیلر تهویه مطبوع از نظر درجه ی حرارت
تهویه مطبوع زمستانی یا سیستم تک فصلی گرم کننده (Heating System)
سیستم های گرمایشی مانند شوفاژ با دیگ آب گرم یا پکیج دیواری فقط قابلیت گرمایش هوا در فصول سرد سال را دارد. سیستم های حرارت مرکزی نوعی از این هستند.
به غیر از انوع سیستم های حرارت مرکزی، وسایلی مانند بخاری ها و شومینه ها نیز، برای این منظور بکار می روند که البته دارای نواقص بسیار نسبت به سیستم های حرارت مرکزی هستند.