کار نگهداری گلابی در سردخانه یک راهنمای کلی است.زیرا مکان کشت ،رقمهای گوناگون و چگونگی موقعیت محلی ممکن است شرایط دیگری را برای برداشت و نگهداری مشخص سازد. این آیین کار را نمی توان بگونه یکسان برای همه رقمها و در همه آب و هواهای گوناگون بکار برد و باید کارشناسان درباره دگرگونیهای مورد نیاز تصمیم گیری کنند.
روشهای نگهداری میوهها و سبزیها در سردخانه با هوای کنترل۱ شده
افزون بر نگهداری دما و رطوبت نسبی در اندازه بهینه , میزان اکسیژن نیز از ۲۱ درصد حجمی ( اندازه اکسیژن در هوای معمولی ) باید کاهش یابد .
این بدان معنی است که فشار جزئی آن گاز نیز کاهش میباید . به هر حال , کاهش اکسیژن زیر ۱/۵ درصد حجمی سفارش نمیشود , زیرا در نبود اکسیژن کافی , پدیده تخمیر رخ میدهد ( تنفس بین سلولی ) و ممکن است رنگ میوهها و سبزیها قهوه ای شود .
در چنین هنگامی دی اکسید کربن افزایش مییابد و افزونی دی اکسید کربن , برای نمونه فراتر رفتن از ۸ درصد به ۱۰ درصد حجمی میتواند در بیشتر موارد بیماریهای فیزیولوژیکی گوناگونی را سبب شود . ( ناهنجاریهای برخاسته از دی اکسید کربن ) که به کاهش کیفیت و کمیت میوه و سبزی میانجامد .
۳- انواع هوای کنترل شده
در عمل , دو نوع هوای کنترل شده وجود دارد :
۳-۱- نوع اول – هوایی است , که :
میزان اکسیژن آن به اندازه کمی کاهش یافته و به ۱۸ تا ۱۱ درصد حجمی رسیده و دی اکسید کربن آن کم و بیش افزایش یافته و به ۳ تا ۱۰ درصد حجمی رسیده , به گونهای که مجموع اکسیژن و دی اکسید کربن آن ۲۱ درصد حجمی باشد .
مثال : ۸ درصد حجمی دی اکسید کربن , ۱۳ درصد حجمی اکسیژن و ۷۹ درصد حجمی نیتروژن این نوع هوا که هوای تعدیل شده نیز نامیده میشود با افزایش دی اکسید کربن بر اثر تنفس میوه ایجاد میشود و بنابراین ترجیح داده نمیشود .
اندازه دی اکسید کربن تنها میتواند با هوادهی از هوای بیرون که همراه با افزایش اکسیژن است کاهش یابد . این نوع هوای کنترل شده برای سیب سفارش میشود و ممکن است در مناطق گرمسیری برای میوه هایی مانند موز که به مدتکوتاه نگهداری میشوند نیز سودمند باشد .
۳-۲- نوع دوم – هوایی است با :
۲- درصد تا ۴ درصد حجمی اکسیژن ( میانگین ۳ درصد حجمی ) و ۳ درصد تا ۵ درصد تا ۵ درصد حجمی دی اکسید کربن .
یا با :
- کاهش بسیار اکسیژن (۱ درصد تا ۲ درصد حجمی ) و ۱ درصد تا ۲ درصد حجمی دی اکسید کربن به گونه ای , که مجموع اکسیژن و دی اکسید کربن کمتر از ۲۱ درصد حجمی باشد .
مثال : ۳ درصد حجمی دی اکسید کربن و ۳ درصد حجمی اکسیژن و ۹۴ درصد حجمی نیتروژن .
برای بدست آوردن غلظتهای بالا دستگاههای ویژه ای مورد نیاز میباشد . از این نوع هوای کنترل شده بیشتر بهرهگیری میشود .
به طور کلی لازم است که در آمیخته گاز با نگرش به شرایط زیر تغییراتی داده شود .
- حساسیت میوه به میزان بالای دی اکسید کربن با کمبود اکسیژن .
درجه رسیده بودن میوه .
- مدت نگهداری .
۴- روش تنظیم هوا
هوایی را که آمیزه آن با هوای معمولی تفاوت دارد میتوان در اطاقهای ویژه نگهداری که دارای ابزار لازم هستند ایجاد کرد , یا به گونه استثنایی در جعبه هایی که به جعبههای بسته بندی فیزیولوژیکی معروف شدهاند و تراوایی آنها به گونهای طراحی شده است که آمیزه اکسیژن و دی اکسید کربن را با ترکیب ویژه به دست میدهد ایجاد کرد .
یکی از راههای بهرهگیری از این روش نگهداری فرآوردهها در کیسهها یا در اطاق هایی که با یک پوشش نیمه تراوا , ساخته شده از پلاستیک هایی با ترکیبات سیلیسی۲از مارسلین ۳ و لتنتوریر۴میباشند است .
هوای کنترل شده با اندازه مشخص دی اکسید کربن و اکسیژن برای نگهداری فرآوردهها به آسانی در اطاقهای نگهداری مجهز به ابزار و تأسیسات ویژه به دست میآید .
عمل بهرهگیری از دی اکسید کربن بالا در کوتاه مدت ممکن است برای فرآوردههای ویژهای مانند سیب زرد۵به کار رود .
۵- اطاقهای مورد بهرهگیری برای هوای کنترل شده
۵-۱- گنجایش :
گنجایش اطاقها معمولا از صد تن تا ۱۰۰۰ تن برای هر فرآورده میباشد .
۵-۲- گاز بندی :
ساختمان اطاقها برای نگهداری هوای کنترل شده , باید به گونهای طراحی شود که بتواند گازبندی مناسب را برای حفظ ترکیب هوای داخل اطاق داشته باشد .
در عمل , نمیتوان اطاق هایی ساخت که کاملا گازبندی باشد . زیرا تبادل گاز بین بیرون و درون اطاق اجتنابناپذیر است .
در هر صورت اطاق , باید به اندازه کافی گازبندی شده باشد , تا کنترل سطح اکسیژن و دی اکسید کربن امکانپذیر باشد . بنابراین دانستن حداکثر میزان قابل نشتی مهم است و باید روشی برای کنترل میزان نشت وجود داشته باشد تا از رضایت بخش بودن گازبندی اطاق مطمئن شد . ( میزان ورود گاز با میزان نشتی ارتباط مستقیم دارد) .
۵-۲-۱- حداقل گازبندی :
در تئوری , اندازه اکسیژنی که به درون اطاق میآید , باید کمتر از اندازهای باشد که صرف تنفس فرآوردههای انبار شده میشود .
بنابراین نرخ قابل قبول اکسیژنی که وارد اطاق میشود , بستگی به نوع میوه یا سبزیهای انبار شده , دمای آن , نسبت آمیزه گاز مورد نظر و مواد و وسیله کمکی ( برای مثال مواد جذب کننده اکسیژن یا کیسههای منبسط شونده ) که ممکن است برای کنترل هوا به کار گرفته شود دارد .
مقدار واقعی ورود گاز به اطاق در هنگام کار , نتیجه پرآکندگی ناشی از تفاوت در غلظت گازها , یا جابجایی گازها بر اثر اختلاف فشار هوای درون و بیرون اطاق باشد , به ویژه باید تبادل از راه جابجائی را از بین برد .
اطاقهای باهوای کنترل شده باید هنگام نگهداری کالا به خوبی در بدترین شرایط ممکن , ( مانند نگهداری سیب در دمای صفر درجه سلسیوس , در هوائی از نوع دوم ) کار کند .
بنابراین ضوابط گازبندی برای مورد بالا تعریف شده , ولی در موارد دیگر نیز میتوان آن را به کار گرفت .
۵-۲-۲- ساختمان :
گازبندی اطاقهای نگهداری , با پوشاندن دیوارها , بام و کف با ورق آلومینیومی , ورق فولادی پیش ساخته , رزینهای پلی استری۶, اپوکسی ۷, پلی آمید ۸ و غیره که با فیبر شیشهای تقویت شده است انجام میشود .
ضخامت عایقهای مورد نیاز افزون بر عاملهای دیگر بستگی به دمای بیرون , مدت نگهداری میوهها و هزینه کار دارد .
یک راه حل فنی بهتر که دارای برتری نیز میباشد بهرهگیری از عایقهای ۹پیش ساخته ساندویچی است که روی چهار چوب فلزی نصب شده و به گونهای همزمان عایق بندی حرارتی و گازبندی را تأمین میکند .
این عایق های پیش ساخته از یک صفحه پلاستیکی یا چوبی و یا فلزی در بخش بیرونی , یک لایه پلی اورتان ۱۰ در بخش میانی و یک لایه رزین پلی استر در بخش درونی ساخته شده است . ( عایقهای پیش ساخته ساندویچی با ضخامت کلی تا ۱۰ سانتی متر مناسب است) .
لایه گازبندی در ساختمان هایی که دیوارههای آن بتنی است مانند ساختمان هایی که دیوارهای آن از عایق پیش ساخته است همچون سدی در برابر رخنه بخارها عمل میکند .
برای آسانتر کردن تعمیرات , مثلا هنگامی که درزهایی پیدا شود معمولا لایه گاز بندی را روی پهنه داخلی دیوار بکار میبرند .
برای اطمینان یافتن از گازبندی , میتوان از رنگ هایی که پایه رزین پلاستیکی دارند , زفت کاغذهای قیراندود و نظایر آن نیز بهره گرفت .
در تمام موارد , موادی که برای گازبندی به کار میروند باید ویژگیهای زیر را داشته باشند .
- گاز در آنها رخنه نکند .
- بو نداشته باشند .
- در برابر میکروارگانیسمها و رطوبت ایستادگی داشته باشد .
- نصب و تعمیر آنها آسان باشد .
- در برابر ضربههای مکانیکی ایستادگی داشته باشند .
- آتشگیر و آتش زا نباشند .
- ویژگیهای خود را در برابر تغییرات دما , رطوبت نسبی و فشار درون اطاق حفظ کنند .
گازبندی هنگامی مناسب است که اندازه اکسیژنی که به درون اطاق میآید و اندازه اکسیژنی که از سوی محصولات انبار شده مصرف میشود برابر باشد . هنگامی که باید گازبندی یک اطاق را بهتر کرد که :
- از اطاق در دمای پائینتری بهرهگیری شود .
- تنها بخشی از اطاق با میوه و سبزی بارگیری شده باشد .
- فرآورده هایی در اطاق نگهداری شود که نرخ تنفس آنها آشکارا پایین است .
در اطاقهای نگهداری باید دارای عایق گرمایی , حرکت کشویی و نوارهای لبه دار لاستیکی یا هر سیستم رخنهناپذیر دیگر باشد .
درها باید با زبانه یا هر نوع ابزار دیگر به گونهای بسته شوند که پس از بسته شدن , نوارهای لاستیکها با چهار چوب در تماس یافته و سبب تضمین گازبندی شود .
درها ممکن است دارای درهای کوچکتری برای دسترسی به اطاق و روزنههایی برای دیدن درون اطاق باشد .
به هر حال دریچههای بازرسی که در سطحی بالاتر از پهنه رویی کالاهای چیده شده نصب شده باشند ممکن است بیشتر مفید باشد .
این پنجره ها باید لولادار باشند تا امکان ورود به سطح بالاتر از سطح محصول را برای بازرسی محصولات , اوپراتورها۱۲و وسایل خنک کننده بدهد .
یک نشانه هشدار دهنده که وجود پایین بودن اکسیژن را در هوای اطاق اعلام کند , باید در قسمت ورودی اطاق و در جاهای مناسب دیگر نصب شود .
۵-۳- برابر کردن فشار
بین فشار هوای اطاق و فشار هوای بیرون , نابرابریهایی از سوی بادزنها , وسایل سرد کننده , دستگاههای تنظیم ترکیب هوا و همچنین نوسانهای فشار هوای بیرون به وجود میآید.
کاهش ناگهانی در فشار هوای درون اطاق, ممکن است سبب جدا شدن لایه گازبندی از دیوارها و بام گردد و به این ترتیب گازبندی اطاق از بین برود.
این بدان معناست که کاهش فشار نباید بیشتر از یک میلی متر آب یا ۹/۸ پاسکال شود برای پرهیز از نوسان شدید در فشار, درهای اطاق با هوای کنترل شده, باید تنها هنگامی کاملا بسته شود که دمای درون اتاق به اندازه دلخواه رسیده باشد.
در همین راستا , در هر اتاقی که هوای آن کنترل شده است , دریچه های فشار کار گذاشته میشود , این دریچهها از لولههایی با قطر مناسب تشکیل شده که در دیوار اطاق کار گذاشته میشود و درون اطاق را با بیرون آن مرتبط میکنند .
در بخش بیرون از دیوار , این لولهها را باید خم کرده و نزدیک به ۴ میلی متر در گنجایهای که دارای آب و احتمالا مواد ضد یخ است فرو برد .
برای مثال , در یک اطاق نگهداری با گنجایش ۲۰۰۰ مترمکعب , لازم است که دو دریچه با لولهای که قطر آن ۱۵ سانتی متر است کار گذاشته شود .
دریچه های فشار نوع سیفونی ۱۳, برابری فشار درون و بیرون اطاق نگهداری را تأمین میکنند . اگر فشار بیرونی کمتر از فشار درونی باشد , بدون آن که تغییری در ترکیب هوای درونی حاصل شود , بخشی از آمیخته گاز از اطاق بیرون میرود در حالی که اگر فشار بیرونی بیشتر باشد , مقداری هوا تا هنگامی که فشار به برابری برسد , به درون اطاق میرود و ترکیب هوای درونی اطاق را دگرگون میکند .
برای پرهیز از نوسان فشار در اطاقهای کوچک , کیسه های پلاستیکی رخنهناپذیر ( کیسههای تنفسی ) که دارای حجمی برابر ۵ تا ۷ درصد حجم هوای آزاد اطاق باشد ( یا حجمی برابر درصد بالا نسبت به اطاق ) میتواند مورد بهرهگیری قرار گیرد .
این کیسه ها که از راه لولهای با قطر زیاد به درون اطاق متصل شدهاند هنگامی که فشار درونی بالا رود , حجم شان افزایش یافته و هنگامی که فشار درونی پایین آید , حجمشان کاهش مییابد و به این ترتیب فشار درون اطاق تنظیم میشود . این کیسه ها نیاز به فضای خیلی زیاد دارند و اگر خراب شوند سرچشمه تازهای از نشتی به وجود میآورند .
لوله های سرمازا و لوله هایی که برای نمونه برداری از هوای درون اطاق یا تنظیم ترکیب هوا و یا گذر مدارهای برقی کار گذاشته میشوند دیوارهای اطاق را سوراخ میکنند . پیرامون این سوراخها که گذر لولهها , مهر گازبندی آن را شکسته باید دوباره به دقت گازبندی شود .
۵-۴- آزمون گازبندی
کنترل گازبندی اطاقها هنگامی که نخستین بار از آن بهره برداری میشود انجام میگیرد و پس از آن سالی یکبار پیش از آغاز بهره برداری کنترل میشود تا هر گونه ترک و محل نشتی شناسایی شود. از روشهای گفته شده در بندهای ۵-۴-۱- و ۵-۴-۲- میتوان برای آزمون گازبندی بهرهبرداری کرد.
۵-۴-۱- روش جابجایی گاز بر پایه بررسی دگرگونیهای فشار :
این آزمون باید در اطاق خالی با دمای ثابت و بدون آن که بادزنها کار کنند انجام گیرد . در آغاز , درهای اطاق را به گونه کیپ بسته و فشار را به ۱۵ میلی متر تا ۲۵ میلی متر ستون آب (۱۴۷ پاسکال تا ۲۴۵ پاسکال ) بالاتر از فشار هوای بیرون افزایش دهید برای این افزایش فشار از پمپهای مستقل هوا یا پمپ هایی که در ساختمان برای تنظیم ترکیب هوا کار گذاشته شده بهرهگیری کنید . مدت زمانی را که برای رسیدن به فشار بالا گفته لازم است اندازهگیری کنید.
این مدت , نشانهای از خیلی خوب , خوب یا نابسنده بودن گازبندی اطاق را به دست میدهد . یک روش تغییر یافته برای ارزیابی گازبندی , اندازهگیری مدتی است که برای از بین رفتن فشار افزوده صرف میشود.
این زمان بر پایه اندازههای اطاق و فرآوردهای که در آن نگهداری میشود ۱۰ تا ۷۰ دقیقه میباشد.
گونه دیگری از این روش , اندازهگیری مدت لازم برای پایین آمدن فشار افزوده اولیه به میزان ۵۰ درصد است .
این مدت ( در دمای ثابت ) برای قبول گازبندی اطاق باید بیش از ۱۰ دقیقه تا ۱۲ دقیقه باشد . سفارش میشود که ارزیابی گازبندی اطاق بر پایه کاهش فشار افزوده هوای درون اطاق از اندازه معین در مدت معین انجام گیرد .
در عمل , فشار درون اطاق را برابر ۱۰ میلی متر ستون آب (۹۸/۱ پاسکال ) افزایش داده و کاهش فشار افزوده را پس از ۳۰ دقیقه اندازهگیری کرده و آن را پایه داوری برای گازبندی اطاق قرار میدهند .
گازبندی اطاقها را میتوان بر پایه برآمد به دست آمده به گونه زیر طبقه بندی کرد :
- خیلی خوب – فشار افزوده تا ۳/۴ میلی متر ستون آب (۳۳/۳ پاسکال )
- خوب – فشار افزوده از ۱ میلیمتر ستون آب تا ۳/۴ میلی متر ستون آب (۹/۸ پاسکال تا ۳۳/۳ پاسکال )
- نابسنده – فشار افزوده تا ۱ میلی متر ستون آب (۹/۸ پاسکال )
از روش جابجایی برای اندازهگیری گازبندی اطاقهایی که از کیسههای پر شده از گاز بهرهگیری میکنند نیز میتوان سود جست به شرط آن که کیسهها دارای شیری باشند که بتوان هنگام آزمایش آن را بست .
۵-۴-۲- روش انتشار بر پایه بهرهگیری از گاز دیاکسید کربن از اطاق از پیش سرد شده .
این روش به ویژه برای اطاق هایی که از کیسههای پر از گاز در آنها بهرهگیری میشود و نمیتوان از روش جابجایی در آن بهره جست مناسب است .
اندازه معینی از دی اکسید کربن در اطاق تأمین شده و پس از آن دگرگونیهای اکسیژن و دی اکسید کربن به گونه مستمر اندازهگیری میشود .
برای مثال , دی اکسید کربن اطاق به ۱۵ درصد حجمی رسانده میشود . این مقدار دی اکسید کربن موجب میشود که نسبت اکسیژن در هوای اطاق به ۶ درصد برسد . اگر در مدت ۲۴ ساعت , با عمل کردن بادزنها میزان دی اکسید کربن بیشتر از ۱ درصد حجمی کاهش نیابد و میزان اکسیژن بیش از ۰/۲۵ درصد حجمی افزایش نیابد گازبندی اطاق مناسب میباشد .
۵-۵- آشکار سازی کاستیها در گازبندی
برای آشکار سازی شکافها و یا درزها و یا جاهایی که گازبندی آن نابسنده است به روش زیر عمل کنید :
فشار درون اطاق را نزدیک به ۱۰ میلی متر ستون آب (۹۸/۱ پاسکال ) در حالی که درها را کاملا گازبندی و مهر کردهاید و بادزنها کار نمیکنند افزایش یا کاهش دهید .
یک نفر را درون یا بیرون اطاق بگمارید تا جای گذر گاز را با مشاهده نشانههای زیر شناسایی کند :
- این که دود تولید شده در درون اطاق در سوی مشخص حرکت میکند ?
- این که صدای سوت تندی که نشان دهنده گذر هوا به درون یا بیرون اطاق است شنیده شود – این که اگر محلول صابون با قلم مو به جاهایی که گمانگذر هوا میرود مالیده شود , حبابهای هوا پدیدار میگردد ?
این که اگر شمع روشنی در جای مشکوک به داشتن درز و ترک گذاشته شود , گذر هوا شعله آن را کشیدهتر میکند ?
۵-۶- تعمیراطاق هایی که گازبندی آنها رضایتبخش نیست باید پیش از گذاشتن محصولات در آن تعمیر شود در جاهایی که گازبندی آنها خوب نیست از خمیر سیلیکون ۱۴یا پلی اورتان استفاده شود .
با عوض کردن پوششهای دیوار ( فولاد , آلومینیوم و…) عیبهای گازبندی را از بین ببرید . اگر از رزین پلی استر برای عایق کاری بهرهگیری میشود بافتههای فیبر۱۵شیشهای را به هم چسبانیده و دو یا سه پوشش رزین روی آن بمالید .
سفارش می شود پس از تعمیر , گازبندی اطاق را دوباره کنترل کنید .
منبع:سایت علوم پزشکی
یکی از محصولات برجسته شرکت صنایع برودتی برادران حقیقی تونل انجماد اسپیرال می باشد.
تونل انجماد اسپیرال صنایع برودتی برادران حقیقی
تونل انجماد اسپیرال (مارپیچی) یا اسپیرال فریزر یا دستگاه انجماد سریع مواد غذایی (اسپیرال فریزر)
تونل انجماد اسپیرال موجب انجماد سریع محصولات غذایی و افزایش کیفیت مواد غذایی تولیدی و افزایش عمر ماندگاری آنها می شود.
این نوع تونل با ظرفیت انجماد از ۱۰۰ کیلوگرم در ساعت تا ۳۰۰۰ کیلوگرم در ساعت و بیشتر ساخته میشوند .
این نوع تونل ها عمدتا بصورت پیوسته و در خط تولید برای انجماد فوری محصولات زیر بکار میروند.
- انواع طیور از جمله قطعات مرغ و جوجه، پاته و فیله مرغ، مرغ سوخاری و سایر محصولات
- گوشت قرمز نظیر پاته گوشت، قطعات گوشت، میت بال، همبرگر خام و محصولات مشابه
یکی از قدیمی ترین و کاربردترین روشهای نگهداری مواد غذایی انجماد است.
با پیشرفت علم و تکنولوژی و ظهور فرآیندهای انجماد ترکیبی امر نگهداری مواد غذایی به صورت طولانی مدت، آسان تر شده است و باعث افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی شده است.
تونل انجماد، IQF، سردخانه زیر صفر و تمهیدات مشابه باعث شده است مواد غذایی به صورت طولانی مدت قابل نگهداری باشند. در اینجا توضیحاتی در مورد سردخانه انجماد سریع ارائه میگردد.
شرایط نگهداری هر محصول متفاوت است و هر محصول باید به گونه ای نگهداری شود که طراوت ،طعم، ایمنی سلامت و کیفیت ظاهری و خواص مغذی خود را از دست ندهد.
در بعضی از محصولات باید با تمهیداتی فرآیندهای شیمیایی و متابولیکی را تا حد امکان به تعویق انداخت و یا شرایط خاص مورد نظر را فراهم آورد.
در ایران تونل های انجماد ترکیبی و خط های IQF کاربردی هستند و استفاده فراوان دارند.